• Nov 05, 2021

  Lotta Blokker is benoemd tot Kunstenaar van het jaar 2022

  https://www.kunstenaarvanhetjaar.nl/pers/persberichten/20211105/

 • Sep 04, 2021

  Opening van Lotta Blokker - BEELDEN in museum de Fundatie

  Lotta Blokker raakte de afgelopen jaren gefascineerd door afbeeldingen die op exemplarische wijze onrecht en verdriet tonen, zo krachtig dat ze het symbool worden van menselijk leed. Foto’s die de grote historische wreedheden in één beeld lijken te vangen, die iedereen kent. Ze vormen de inspiratiebron voor haar werk in de tentoonstelling BEELDEN.

  Geconfronteerd met haar machteloosheid om iets aan dit leed te doen probeert Lotta Blokker met haar beelden, die wel lijken te ademen, de tijd stil te laten staan, of misschien zelfs terug te draaien. BEELDEN gaat over mensen, slachtoffers, maar ook over de helende kracht van kunst.

 • Sep 04, 2021

  Catalogus LOTTA BLOKKER - BEELDEN nu beschikbaar

  https://www.waanders.nl/nl/lotta-blokker-mensbeelden.html

 • Jul 18, 2021

  Het kunstwerk '3 generaties Molukkers' is verkozen tot mooiste buitenbeeld van regio Oost

  Het kunstwerk '3 generaties Molukkers' is verkozen tot mooiste buitenbeeld van regio Oost tijdens de verkiezing mooiste buitenkunstwerk van NPO Radio 4. Het werk is gemaakt door Lotta Blokker en is te bewonderen aan de achterzijde van de Oude Kerk in Barneveld.

 • Apr 16, 2021

  LOTTA BLOKKER WINT THE ARKIN AWARD

  Het beeld is bedoeld als erkenning van de schuld die alle moderne samenlevingen verschuldigd zijn aan de nederige boeren. Er kwamen meer dan 80 inzendingen uit 30 landen binnen. Na lang wikken en wegen werden de inzendingen teruggebracht tot zes finalisten. Elk van de finalisten vertegenwoordigde op hun eigen manier een uitstekende interpretatie van de wedstrijdopdracht; een artistieke visie op de universele "Noble Peasant". De werken van de zes finalisten werden tentoongesteld in tentoonstellingen in de prestigieuze Royal Society of Sculptors in Londen en in de Art Rooms in Kyrenia. Een internationale jury werd bijeengeroepen in Cyprus, waar, na intensieve beraadslagingen, een winnaar en runners-up werden geselecteerd. Het gekozen werk was de prachtige inzending van Lotta Blokker uit Nederland, een beeldhouwer van internationale faam. Het project zal worden ontworpen, gebouwd en tot een goed einde gebracht door ARUCAD - de Arkin University of Creative Arts and Design, in samenwerking met lokale en internationale experts in het veld. Het standbeeld zal, wanneer het wordt gebouwd, de locatie moedig versterken en zal een holistisch icoon van Cyprus en een goed zichtbare toeristische attractie zijn. Het iconische standbeeld, genesteld in de Five Finger Mountain Range en tegenover de stad Kyrenia, zal de skyline honderden jaren domineren.
  https://www.thenoblepeasant.com/

 • Dec 31, 2019

  Museum de Fundatie verwerft het beeld "Kevin Carter"

 • Dec 01, 2019

  Vestische Kinder- en Jeugdkliniek in Datteln verwerft het beeld "Muted"

 • Oct 01, 2019

  ARUCAD - Arkin University of Creative Arts and Design verwerft de beelden Kevin Carter en I am here now

 • Apr 05, 2019

  The Hour of the Wolf in Recklinghausen

  Tijdens de Ruhrfestspiele Recklinghause, een van Europa's grootste theaterfestivals, zal in de St. Pieterskerk de beeldenserie The Hour of the Wolf te zien zijn. De tentoonstelling is een samenwerking met Telefonseelsorge.

 • May 29, 2018

  Onthulling van het beeld in Barneveld: 3 generaties Molukkers in Nederland

 • May 07, 2018

  Beeld aangekocht door de Apostelkerk, Münster

  Na de expositie "Nauw Verwant"  tijdens Skulptur Projecte Münster 2017 is het beeld "See me" aangekocht door de Apostelkerk. Het beeld is in mei, 2018 geplaatst. 

 • Nov 21, 2017

  Museum de Buitenplaats verwerft het beeld "Hours"

  Na het in 2009 aangekochte beeld Atlas, is nu ook het beeld Hours aan de prachtige museumtuin in Eelde toegevoegd.

 • Jul 27, 2017

  De documentaire van Frans Weisz "Het Wolfsuur" op NPO 2 om 22.55 uur

  https://www.npostart.nl/het-uur-van-de-wolf/27-07-2017/VPWON_1270049

 • Jun 04, 2017

  Nauw Verwant - Käthe Kollwitz & Lotta Blokker

 • Feb 11, 2017

  Vierde druk van de catalogus

  U kunt het boek hier bestellen: http://www.waandersdekunst.nl/lotta-blokker-the-hour-of-the-wolf.html

 • Feb 11, 2017

  Opening in Museum Jan Cunen

  Opening in Museum Jan Cunen
  Lotta Blokker - The Hour of the Wolf
  Feb 11- May 28
  http://www.museumjancunen.nl
  Ze lijken zo echt, de beelden van de Nederlandse beeldhouwster Lotta Blokker (Amsterdam 1980). Ze zijn zo tastbaar, de mensen die zij verbeeldt. Je wilt dichtbij ze komen, ze aanraken, je ervan overtuigen dat ze toch niet echt leven. In de voormalige slaapvertrekken van Villa Constance – de laatnegentiende-eeuwse stadsvilla waarin Museum Jan Cunen is gevestigd – presenteert Lotta Blokker dit voorjaar haar betoverende serie The Hour of the Wolf. Negen levensgrote bronzen sculpturen in verduisterde kamers: ze verbeelden de slapelozen. Het idee voor The Hour of the Wolf ontstond toen Lotta, tijdens een slapeloze nacht,  door het donker doolde: “Je denkt dat iedereen slaapt, maar hier en daar zie je licht branden. Ik dacht: hoe ziet het er daar binnen uit? Als ik nu onzichtbaar kon zijn en kon kijken? Wat gebeurt daar? Wat doen al die mensen die ook niet kunnen slapen?” Vijf jaar lang werkte ze aan The Hour of the Wolf. Een intiem project, waarin Lotta uitdrukking geeft aan haar verlangen dichtbij de ander te komen. Dwalend door Museum Jan Cunen ontmoeten we een naakte jonge vrouw die peinzend voor zich uitkijkt, een jongetje dat zijn handen tegen het raam drukt, een starende oude vrouw, liggend op de grond. De beelden hebben een enorme zeggingskracht. Ze doen denken aan het expressieve werk van de Franse beeldhouwer August Rodin en de kwetsbaarheid van het oeuvre van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz. Blokkers sculpturen zijn krachtig en imposant, maar ook heel menselijk en herkenbaar. In Museum Jan Cunen vinden ze de juiste setting: “Zo heb ik het altijd in gedachten gehad. Een etage van een gigantisch herenhuis, met voor ieder beeld een kamer. Met verduisterd licht om de sfeer van The Hour of the Wolf te creëren.”
  In Museum Jan Cunen zal gedurende de tentoonstelling Lotta Blokker - The Hour of the Wolf de film Het Wolfsuur te zien zijn, een inspirerend portret dat regisseur Frans Weisz van Lotta Blokker maakte.

 • Oct 08, 2015

  Het Wolfsuur op TV

  Het Wolfsuur een film van Frans Weisz over Lotta Blokker.

  Uitzending: donderdag 8 oktober 2015, 23.00 uur op NPO 2 in "Het Uur van de Wolf".
  http://www.npo.nl/het-uur-van-de-wolf/08-10-2015/VPWON_1244837

 • Sep 29, 2015

  Première van de documentaire het Wolfsuur op het Nederlands Film Festival

  Het wolfsuur is het uur waarin de nacht overgaat in de dageraad, het uur waarin geesten en demonen tekeer gaan, het uur van de slapelozen.

  Het inspireerde beeldhouwer Lotta Blokker tot een groep bronzen figuren in alle fasen van het leven.
  De documentaire toont niet alleen het werken aan het project, maar ook de intimiteit van Blokkers eigen wolfsuurmomenten waarin twijfel haar kan bevangen. 'Elk beeld dat met gevoel gemaakt is, toont ons de kunstenaar, niet het model,' is het aan Oscar Wilde ontleende motto.
  Regie: Frans Weisz
  https://www.filmfestival.nl/publiek/films/het-wolfsuur

 • Aug 19, 2015

  Expositie Paviljoen The Hour of the Wolf

  “Wat gebeurt er ’s nachts? Als de lichten doven en de telefoon niet meer gaat? Als er geen afspraken zijn en de grote stilte begint?” De Nederlandse beeldhouwster Lotta Blokker maakte met deze gedachte als uitgangspunt de serie The Hour of the Wolf. Een collectie van negen levensgrote, bronzen sculpturen die de gevoelens van de slapelozen verbeelden.
  De collectie van beelden reist momenteel langs diverse Europese musea. Een unieke tentoonstelling omdat de beelden zelden tegelijk worden tentoongesteld. Hieruit vloeide de wens voort om te zoeken naar een meer permanente mogelijkheid om de collectie van negen beelden tegelijk te kunnen tonen. NOHNIK werd gevraagd hiervoor een architectonisch concept te ontwikkelen.
  De basis voor dit concept ligt in de architectonische interpretatie van de negen beelden. Vervolgens zijn negen specifieke ruimtes of suggesties van ruimtes ontworpen met als doel de expressie van de beelden te faciliteren of te versterken. De individuele ruimtes zijn aan elkaar geschakeld tot een compositie die een route vormt door de nacht en door de stad.  Het is een flexibel concept wat zowel als interieur-opstelling en als zelfstandig paviljoen kan worden gebouwd. Het ontwerp is eenvoudig en minimaal in vorm en materiaalgebruik en tracht de emotie van de beelden tot volle uiting te brengen.
  http://www.nohnik.nl/portfolio/lottablokker/

 • Jun 21, 2015

  Opening in Käthe-Kollwitz-Museum Berlin

  22.06.2015 - 01.11.2015 - In dialoog met Käthe Kollwitz: Lotta Blokker
  Het Käthe-Kollwitz-Museum in Berlijn exposeert beelden van de jonge Nederlandse beeldhouwer Lotta Blokker in dialoog met werk van Käthe Kollwitz.
  Deze dialoog toont hoe verschillend de jongere en de oudere kunstenaar thema's als liefde, dood, vreugde en pijn aanpakken. Käthe Kollwitz is een bron van inspiratie voor Lotta Blokker sinds haar jaren op de kunstacademie. Dit is de eerste tentoonstelling van Lotta Blokker in Berlijn.
  Een catalogus, "Lotta Blokker: The hour of the Wolf", is gepubliceerd naar aanleiding van de tentoonstelling (Nederlands, Engels, Duits, 128 pagina's, €25).

 • Mar 07, 2015

  Opening in Panorama Museum

  De beelden uit de serie ‘The Hour of the Wolf’ – waar Blokker vijf jaar aan heeft gewerkt en die in Museum de Fundatie voor de eerste maal tentoongesteld werden –, nemen de bezoeker mee op een nachtelijke reis langs verschillende emoties. Er is een ontmoeting met een  oude, dementerende dame die even helemaal niet weet waar ze is, met een starend jongetje dat zijn hand tegen het raam drukt, met een jonge vrouw die naakt en getergd op de grond ligt. “Terwijl je je eenzaam voelt tijdens de slapeloze uren, besef je niet dat je die slapeloosheid deelt met vele anderen. Ook zij liggen ’s nachts wakker, angstig of verdrietig over wat er is gebeurd, of juist opgewonden en hoopvol over wat komen gaat”, meent Blokker. “Waar de dag afleiding geeft, biedt de nacht – gewenst of niet – de mogelijkheid om tot jezelf te komen. Je fantasie neemt de vrije loop, ideeën borrelen op, oplossingen dienen zich aan.” ‘s Nachts is er geen afleiding meer en kunnen gevoelens niet meer worden onderdrukt. Blokker beschrijft haar project als een nachtelijke, intieme confrontatie met onszelf. “Wat ik zo mooi vind in mensen is hun oprechte gevoel. Dat zie je vooral ’s nachts, wanneer mensen op zichzelf zijn aangewezen.” Haar bronzen zijn meer dan beelden van mensen van vlees en bloed. Het zijn symbolische portretten die ons een spiegel voorhouden zodat we onszelf herkennen.

 • Sep 01, 2014

  Catalogus Lotta Blokker, The Hour of the Wolf

  Bij de tentoonstelling Lotta Blokker – The Hour of the Wolf verschijnt een publicatie (Waanders Uitgevers)
  Hardcover, Nederlands/Engels/Duits
  www.uitgeverijdekunst.nl

  De beelden uit de serie ‘The Hour of the Wolf’ – waar Blokker vijf jaar aan heeft gewerkt en die in Museum de Fundatie voor de eerste maal tentoongesteld worden –, nemen de bezoeker mee op een nachtelijke reis langs verschillende emoties. Er is een ontmoeting met een  oude, dementerende dame die even helemaal niet weet waar ze is, met een starend jongetje dat zijn hand tegen het raam drukt, met een jonge vrouw die naakt en getergd op de grond ligt. “Terwijl je je eenzaam voelt tijdens de slapeloze uren, besef je niet dat je die slapeloosheid deelt met vele anderen. Ook zij liggen ’s nachts wakker, angstig of verdrietig over wat er is gebeurd, of juist opgewonden en hoopvol over wat komen gaat”, meent Blokker. “Waar de dag afleiding geeft, biedt de nacht – gewenst of niet – de mogelijkheid om tot jezelf te komen. Je fantasie neemt de vrije loop, ideeën borrelen op, oplossingen dienen zich aan.” ‘s Nachts is er geen afleiding meer en kunnen gevoelens niet meer worden onderdrukt. Blokker beschrijft haar project als een nachtelijke, intieme confrontatie met onszelf. “Wat ik zo mooi vind in mensen is hun oprechte gevoel. Dat zie je vooral ’s nachts, wanneer mensen op zichzelf zijn aangewezen.” Haar bronzen zijn meer dan beelden van mensen van vlees en bloed. Het zijn symbolische portretten die ons een spiegel voorhouden zodat we onszelf herkennen.

 • Aug 30, 2014

  Opening in Museum de Fundatie

  LOTTA BLOKKER - THE HOUR OF THE WOLF

  “Wat gebeurt er ’s nachts? Als de lichten doven en de telefoon niet meer gaat? Als er geen afspraken zijn en de grote stilte begint?” De Nederlandse beeldhouwster Lotta Blokker (Amsterdam 1980) vroeg het zichzelf vaak af. Als kind al, als ze wakker lag en dacht dat iedereen sliep, behalve zij. Met deze herinnering als uitgangspunt maakte zij de serie The Hour of the Wolf: negen levensgrote, bronzen sculpturen die de gevoelens van de slapelozen verbeelden. Museum de Fundatie toont dit intieme project, waarin Blokker uitdrukking geeft aan haar verlangen dichtbij iemand anders te kunnen komen, van 30 augustus 2014 t/m 4 januari 2015. Naast dit werk exposeert zij verschillende  andere figuratieve beelden waarin zij de ziel van de geportretteerde wist te vangen. Blokkers sculpturen hebben een enorme zeggingskracht. In tegenstelling tot haar jonge en frêle verschijning is haar hand die van de ervaren, gevestigde kunstenaar. Gelijk de Franse beeldhouwer August Rodin creëert Blokker expressieve sculpturen, die in kwetsbaarheid het oeuvre van de Duitse kunstenares Käthe Kollwitz nabij komen. Het maakt haar werk krachtig en imposant, maar ook heel menselijk en herkenbaar.

Archief
Back to top