Over Lotta Blokker

Over Lotta Blokker

Als Lotta Blokker (Amsterdam 1980) tijdens een middelbare school-excursie in het Parijse Musée Rodin komt en het werk van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin ziet, voelt dat alsof haar bestemming wordt bepaald. “Dit moet het zijn”, denkt ze, kijkend naar Rodins stukken. Op haar negentiende vertrekt ze naar Italië om aan de Florence Academy of Art beeldhouwen te studeren. Haar talent valt op en nog voor het einde van haar studie geeft ze zelf les. De opleiding legt de nadruk op het leren van de techniek van het beeldhouwen. Kijken, interpreteren, tekenen, modelleren: de hand dient het oog te volgen.
In de beelden van Lotta Blokker liggen de hoogte­ punten uit de geschiedenis van de beeldhouwkunst besloten. Van de Venus van Milo via Donatello’s Maria Magdalena tot De Denker van Auguste Rodin. Maar zij vertaalt ook het werk van grote schilders als Vincent van Gogh, Lucian Freud en Marlene Dumas naar haar sculpturen. Wat al deze voorbeelden uit de kunstgeschiedenis met Blokker gemeen hebben, is een krachtig en sensitief oeuvre.
Haar werk is in verschillende privé-collecties in Europa en de Verenigde Staten vertegenwoordigd en wordt regelmatig internationaal geëxposeerd.

Tekst: Ralph Keuning (directeur van Museum de Fundatie)
Foto: Maarten Schets